Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ





Ένας γιατρός είναι σε θέση να διαγνώσει το στρες με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς, ενώ συχνά είναι απαραίτητες κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, στο αίμα ή στα ούρα, ή μια εκτίμηση για τη γενική υγεία του.
Η διάγνωση του στρες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι σύνθετη, λένε οι ειδικοί. Ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων για τη διάγνωση του στρες έχει χρησιμοποιηθεί από τους επαγγελματίες της υγείας, όπως η χρήση ερωτηματολογίων, βιοχημικές μετρήσεις, και φυσιολογικές τεχνικές. 


Οι ειδικοί προσθέτουν ότι η πλειονότητα των μεθόδων αυτών υπόκειται σε πειραματικό σφάλμα και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Ο πιο πρακτικός τρόπος για να εντοπιστεί το στρες και οι συνέπειες του για ένα άτομο είναι μέσα από μία ολοκληρωμένη, προσανατολισμένη στο στρες, πρόσωπο με πρόσωπο, συνέντευξη.
 
Αυτοβοήθεια για τη θεραπεία του στρες
 
-Άσκηση. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στην πνευματική και σωματική κατάσταση ενός ατόμου. Για πολλούς ανθρώπους, η άσκηση είναι μία εξαιρετικά αποτελεσματική διαχείριση του στρες.
-Διατροφή. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
-Καφεΐνη. Αν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες καφέ ή άλλα ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη, κόψτε τα!
-Αλκοόλ και ναρκωτικά. Το οινόπνευμα και τα ναρκωτικά δεν θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το στρες σας καλύτερα. Είτε σταματήστε την κατανάλωσή τους εντελώς είτε περιορίστε την!
-Αυτοπεποίθηση. Δεν λέμε «ναι» σε όλα. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι καλά ή αν κάτι δεν είναι υπ’ ευθύνη σας, προσπαθήστε να αναζητήσετε τρόπους για να μην το κάνετε.
-Χρόνος. Φροντίστε να αφιερώνετε κάποιο χρόνο μέσα στην ημέρα μόνο για τον εαυτό σας. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να οργανώσετε τη ζωή σας, να χαλαρώσετε και να ασχοληθείτε με κάτι που σας ενδιαφέρει.
-Καταμερισμός της εργασίας. Προσπαθήστε να μεταβιβάσετε τις αρμοδιότητές σας στη δουλειά ή να τις μοιραστείτε. Εάν τα κάνετε όλα μόνοι σας, η πιθανότητα να αισθανθείτε στρεσαρισμένοι είναι σημαντικά μεγαλύτερη.
-Συζητήστε. Μιλήστε με την οικογένειά σας, τους φίλους σας, τους συνάδελφους και το αφεντικό σας. Εκφράστε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας.
-Αναπνοή. Υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές τεχνικές αναπνοής που θα επιβραδύνουν το σύστημά σας και θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
-Τεχνικές χαλάρωσης. Ο διαλογισμός, το μασάζ ή η γιόγκα είναι γνωστό ότι μπορούν να βοηθήσουν, σε μεγάλο βαθμό, τα άτομα με στρες.
-Ζητήστε την βοήθεια ειδικού. Εάν το στρες σας επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Το αυξημένο στρες για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να είναι κακό για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.
Τεχνικές διαχείρισης του στρες
Η διαχείριση του στρες μπορεί να σας βοηθήσει είτε να καταργήσετε είτε να αλλάξετε την πηγή του στρες σας, να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε ένα στρεσογόνο γεγονός, να μειώσετε το αντίκτυπο που έχει το στρες στο σώμα σας και να σας διδάξει εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες έχουν ως στόχο να επιτευχθεί μία ή περισσότερες από αυτές τις προσεγγίσεις.


Τις τεχνικές διαχείρισης του στρες μπορείτε να τις μάθετε είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο αυτοβοήθειας είτε παρακολουθώντας μια σειρά συνεδριών διαχείρισής του. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συμβούλου ή ψυχοθεραπευτή για την προσωπική σας ανάπτυξη ή για θεραπευτικές συνεδρίες.
Πολλές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, όπως η αρωματοθεραπεία ή η ρεφλεξολογία, μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.
Φάρμακα
Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τα συμπτώματα του στρες δίνουν έναν βαθμό ηρεμίας σε όλους. Όμως, μέσα από τη φαρμακοθεραπεία, το άτομο που υποφέρει από το στρες δεν μπορεί να αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες ελέγχου του, που σημαίνει ότι, όταν θα εκτεθεί εκ νέου σε στρεσογόνα γεγονότα, να επανεμφανιστούν παρόμοια συμπτώματα.
Επίσης, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου στο «Medical News Today», oι γιατροί συνήθως δεν δίνουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του στρες, εκτός αν ο ασθενής έχει μια υποκείμενη νόσο, όπως κατάθλιψη ή κάποιο είδος αγχώδους διαταραχής. Αν αυτό συμβαίνει, η φαρμακοθεραπεία στοχεύει στην ψυχική ασθένεια, ενώ παράλληλα ενδέχεται να ανακουφίσει τα συμπτώματα. 
Είναι δόκιμο παράλληλα με τη φαρμακοθεραπεία να ξεκινήσει το άτομο και ψυχοθεραπεία!  
 
 ΠΗΓΗ:
Με αφορμή άρθρο που αναρτήθηκε Medical News Today
Ειρήνη Καλαϊτζίδου, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
Ε. Ελευθερίου Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
http://psixologikosfaros.blogspot.com/2011/10/blog-post_3524.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...